Αρχική Σελίδα Αναζήτηση Διάγραμμα Ιστοσελίδας
 

Για την συντήριση του site:

Τελευταία ενημέρωση::


ευρωπαϊκά ηλεκτρολογικά νέα

Ιούλιος 2015

Η καθιέρωση του σήματος αυτού είναι μια προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με την ασφαλή χρήση των ηλεκτρολογικών υλικών και την αποφυγή ατυχημάτων από την μη σωστή εγκατάσταση των. Στόχος είναι να αρχίσουν να ενημερώνονται οι καταναλωτές ότι το ηλεκτρολογικό υλικό που στην συσκευασία του υπάρχει αυτό το σήμα θα πρέπει να εγκαθίσταται μόνο από αδειούχους ηλεκτρολόγους οι οποίοι διαθέτουν τις απαραίτητες ειδικές γνώσεις. Αυτοί μόνο μπορούν να αναλαμβάνουν την ευθύνη με βάση την νομοθεσία ότι το υλικό αυτό έχει αγκατασταθεί σωστά, παρέχει ασφάλεια και δεν δημιουργεί κινδύνους. Το σήμα έχει πρωταθεί από τους γερμανούς ηλεκτρολόγους, έχει κωδικοποιηθεί σαν IEC 60417-6182 και έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από τις εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού.  

Ιούνιος 2013
Το σποτ είναι σχετικά παλιό αλλά το μήνυμα του παραμένει πάντα επίκαιρο. Πριν αρκετά χρόνια η κεντρική ομοσπονδία γερμανών ηλεκτρολόγων (ZVEΗ) ξεκίνησε μια προσπάθεια ενημέρωσης των καταναλωτών σχετικά με τα οφέλη των επανελέγχων των ηλεκτρικών εγκαταστάσεων τους. Η προσπάθεια αυτή ονομάστηκε e-check και συνεχίζεται με επιτυχία μέχρι και σήμερα υποστηριζόμενη εκτός από τους ηλεκτρολόγους και από τις εταιρείες ηλεκτρολογικού υλικού.  Στα πλαίσια της ενημερωτικής καμπάνιας δημιουργήθηκε και το σποτ αυτό το οποίο ''έτρεξε'' για αρκετό διάστημα στα τηλεοπτικά κανάλια. Με χιούμορ γίνεται μια απλή ενημέρωση - ευαισθητοποίηση για τους επενελέγχους. Απολαύστε το στο YouTubehttp://www.youtube.com/watch?v=KVxcD3ErknA

Για όσους ενδιαφέρονται για το e-check (στα γερμανικά), περισσότερα στο link: http://www.e-check.de

  

Ιανουάριος 2013
Τα θέματα ηλεκτροκίνηση (e-mobility) και ηλεκτρικό αυτοκίνητο έχουν αρχίσει να απασχολούν έντονα όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Στην Γερμανία έχει τεθεί στόχος να κυκλοφορούν 1.000.000 ηλεκτρικά αυτοκίνητα στους δρόμους της έως το 2020. Αυτός ο στόχος δημιουργεί απαιτήσεις για την εγκατάσταση 100.000 θέσεων φόρτισης σε ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους μέχρι το 2014. Οι εγκατάσταση των θέσεων αυτών είναι βέβαια αντικείμενο των ηλεκτρολόγων. Οι προβλέψεις για πολλές από τις θέσεις αυτές δεν θα είναι μόνο για την φόρτιση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων αλλα και για να έχουν την δυνατότητα να ''πουλούν'' τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα μέρος της αποθηκευμένης τους ηλεκτρικής ενέργειας σε έξυπνα δίκτυα διανομής (smart grids). Ένας νέος τομέας δράσης ανοίγεται για τους ηλεκτρολόγους. Περισσότερα στα άρθρα >> 

 

 

Νοέμβριος 2012
Μια νέα συσκευή ανίχνευσης ηλεκτρικού τόξου.
Η νέα αυτή συσκευή της Siemens ελέγχει την μορφή του ρεύματος που διέρχεται από αυτήν και μπορεί να ξεχωρίσει ρεύματα από σπινθήρες που μπορεί να παράγονται από την λειτουργία στο εσωτερικό ηλεκτρικών συσκευών (π.χ. ηλεκτρικές σκούπες, δράπανα) από τα ρεύματα που προκύπτουν από ηλεκτρικά τόξα σφάλματος. Ηλεκτρικά τόξα σφάλματος σειράς ή παράλληλα μπορούν να δημιουργηθούν από διάφορες αιτίες σε μια ηλεκτρική εγκατάσταση (φθορές ή τραυματισμοί καλωδίων) ή από ηλεκτρικά σφάλματα σε ηλεκτρικές συσκευές. Εφόσον εντοπιστεί τόξο σφάλματος η συσκευή δίδει εντολή διακοπής σε μια συνεργαζόμενη με αυτήν κλασική διάταξη προστασίας της Siemens (π.χ. μικροαυτόματο) και διακόπτει την τροφοδοσία του κυκλώματος που ελέγχει.
Η συσκευή αυτή έρχεται να προστεθεί στα γνωστά μέσα προστασίας (μικραυτόματοι, ασφάλειες τήξεως, διατάξεις διαφορικού ρεύματος) τα οποία μπορούν να παρέξουν μικρή έως καθόλου προστασία σε αυτές τις περιπτώσεις σφαλμάτων, με στόχο να αυξηθεί η προστασία από πυρκαγιά λόγω ηλεκτρικών αιτίων σε οικιακές και επαγγελματικές ηλεκτρικές εγκαταστάσεις. Ο τρόπος λειτουργίας της συσκευής καλύπτεται από πατέντα.
Ένα ενδιαφέρον video για αυτό το θέμα βρίσκεται στο You Tube στο link: http://www.youtube.com/watch?v=7kdNeALAyDA&feature=channel&list=UL

 


 

 

 

Οκτώβριος 2012
Μια νέα γενιά διατάξεων διαφορικού ρεύματος έχει αρχίσει να εμφανίζεται εδώ και μερικούς μήνες στην Ευρώπη. Ονομάζονται Typ F. Οπτικά δεν διαφέρουν από τις συνηθισμένες διατάξεις Typ A. Με βάση τα στοιχεία πού δίδουν οι εταιρίες, η βασική τους καινοτομία είναι ότι αυτές μπορούν να ανιχνεύουν και διαφορικά ρεύματα (διαρροής) με αρμονικές έως και 1kHz. H δυνατότητα αυτή δεν υπήρχε στις μέχρι τώρα γνωστές διατάξεις διαφορικού ρεύματος (AC, A & B) με αποτέλεσμα να δημιουργείται κενό ασσφάλειας - προστασίας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις σφαλμάτων και βλαβών ηλεκτρικών συσκευών με μονοφασικά inverters. Τέτοιες συσκευές μπορεί να είναι αντλίες θερμότητος, κλιματιστικά μηχανήματα, UPS, παλμοτροφοδοτικά κλπ. Εκτός από την διαφοροποίηση της ανίχνευσης των υψήσυχνων διαφορικών ρευμάτων, οι νέες αυτές διατάξεις έχουν μια μικρή χρονοκαθυστέρηση έτσι ώστε να μην δημιουργούν ανεπιθύμητες αποζεύξεις όταν εντοπίζουν κρουστικά διαφορικά ρεύματα όπως, για παράδειγμα, από την φόρτιση φίλτρων ηλεκτρονικών υπολογιστών.


  
Οκτώβριος 2012
Αξιοποιώντας τις δυνατότητες του internet βοηθάει στην απόκτηση εισαγωγικών γνώσεων για το bus KNX, ιδιαίτερα για αυτούς που ξεκινούν για πρώτη φορά με την τεχνική ΚΝΧ.
Αλλά και για αυτούς που έχουν ασχοληθεί με την τεχνική αυτή, είναι μια χρήσιμη επανάληψη, ένα φρασκάρισμα γνώσεων ειδικά για όσους δεν έχουν ακόμα δουλέψει με το ETS4 και μάλιστα με το ελληνικό του περιβάλλον.  
  Το ΚΝΧ ETS4 eCampus αποτελείται από τρία κεφάλαια:
-Τα βασικά του ETS4
-Εγκατάσταση του ETS4 και
-Δουλεύοντας με το ETS4

Περιέχει εκπαιδευτικές ενότητες που οδηγούν τον εκπαιδευόμενο "βήμα-προς-βήμα", περιλαμβάνει επίσης και εκπαίδευση με βίντεο.
Διαθέτει ολοκληρωμένη "βήμα-προς-βήμα" προσομοίωση του αυθεντικού ETS4 με το ελληνικό του περιβάλλον.
Παρουσιάζει την συνολική κατάσταση εκπαίδευσης του εκπαιδευόμενου η οποία αυξάνει με κάθε ενότητα που ολοκληρώνεται θετικά.
Ο εκπαιδευόμενος μπορεί να πάρει και ''πιστοποιητικό ETS4 eCampus'' εφόσον επιτύχει μια ελάχιστη βαθμολογία 85% στις φάσεις αξιολογησης της εκπαίδευσης του.

Για ξεκίνημα, στο link: http://wbt4.knx.org/?lang=el

Επισήμανση: Η εκπαίδευση αυτή δεν υποκαθιστά το σεμινάριο Basic Course ΚΝΧ

Η μετάφραση και η προσαρμογή του στα ελληνικά έχει γίνει από έναν δραστήριο έλληνα KNX-Partner, τον κ. Βασίλη Λούρδα. 
 


 

Σεπτέμβριος 2012
Για όσους έχουν ασχοληθεί με το θέμα αυτό είναι γνωστό ότι ο έλεγχος έντασης φωτισμού σε λάμπες οικονομίας και LED δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή υποθεση. Οι συμβατικοί ρυθμιστές έντασης φωτισμού (dimmer) δεν μπορούν να ελέγξουν σωστά και αποδοτικά τους νέους  αυτούς λαμπτήρες.
Πρόσφατα ξεκίνησε μαι συνεργασία για την δημιουργία ενός νέου στάνταρτ για αυτόν τον έλεγχο. Η συνεργασία αυτή έχει το όνομα LEDOTRON και υποστηρίζεται προς το παρόν από πέντε εταιρείες. Η βασική σκέψη τις ιδέας αυτής είνα: Ο ρυθμιστής έντασης φωτισμού να στέλνει ψηφιακές πληροφορίες μέσω του ηλεκτρικού δικτύου στον λαμπτήρα. Ο λαμπτήρας λαμβάνει τις πληροφορίες και ρυθμίζει την ένταση του φωτισμού του. Άρα, να αναμένουμε σύντομα μια νέα γενιά dimmer και μια νέα γενιά λαμπτήρων.
Περισσότερα στο WWW.ledotron.de
 

 


 

Απρίλιος 2012
Στην διεθνή έκθεση έκθεση Light + Building η οποία διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια στην Φραγκφούρτη γίνεται και ο διεθνής διαγωνισμός για τις καλύτερες έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις από την Konnex Association. Στον φετεινό διαγωνισμό στον οποίο συμμετείχαν μερικές χιλιάδες εγκαταστάσεις από όλο τον πλανήτη, σε έξι κατηγορίες έργων, έλληνες ηλεκτρολόγοι κέρδισαν δύο βραβεία:
Στην κατηγορία International Award Europe ο κ. Παντελής Προυσάλογου κέρδισε το πρώτο βραβείο.
Στην κατηγορία Special Award ο κ. Μπάμπης Τριανταφυλίδης κέρδισε το δεύτερο βραβείο.
Περισσότερα στο link: 
http://www.knx.org/knxaward/ και στο δελτίο τύπου της ΚΝΧ (αρχείο Acrobat 0,912 Mb)
Συγχαρητήρια και στους δύο! Μας έκαναν περήφανους!
Ευχή: Στον επόμενο διαγωνισμό οι έλληνες ηλεκτρολόγοι να φέρουν στην Ελλάδα περισσότερα βραβεία!

 


 

Οκτώβριος 2010
Το ΕTS 4 παρουσιάστηκε επίσημα (παγκόσμια πρεμιέρα) από την Konnex στις 20.10.2010. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα και όχι για μια απλή αναβάθμιση του ETS 3. Προς το παρόν διατίθεται μόνο στην Αγγλική και στην γερμανική γλώασσα.  Περισσότερες πληροφορίες και εντυπώσεις, μετά από δοκιμές ''επί ελληνικού εδάφους'' σύντομα, στις σελίδες ενημέρωσης για τις έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις.

 

 

Σεπτέμβριος 2010
Από 01 Σεπτεμβρίου 2010 αποσύρεται από την ευρωπαϊκή αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης των 75 watt. Η παραγωγή του στην Ευρωπαϊκή Ένωση παύει, όπως επίσης και οι εισαγωγές του. Τα καταστήματα θα πρέπει να διαθέσουν τα αποθέματά τους.
Τέτοια εποχή το 2009 αποσύρθηκε από την ευρωπαϊκή αγορά ο λαμπτήρας πυράκτωσης 100W, μαζί και οι ματ λαμπτήρες πυράκτωσης όλων των τύπων.
Τον Σεπτέμβριο του 2011 θα ξεκινήσει η απόσυρση λαμπτήρων πυράκτωσης 60W  και τον ίδιο μήνα του 2012 θα πρέπει να ξεκινήσει η απόσυρση για τους λαμπτήρες των 40W και 25W.
Για τη αντικατάσταση τους μπορούν οι καταναλωτές να επιλέγουν, μεταξύ βελτιωμένων λαμπτήρων πυράκτωσης (με τεχνολογία αλογόνου), συμπαγών λαμπτήρων φθορισμού (CFL),  και λαμπτήρων με διόδους εκπομπής φωτός (LED), οι οποίοι δεν περιέχουν υδράργυρο.
Όλοι αυτοί είναι λαμπτήρες νέας γενιάς με μεγαλύτερο κόστος απο αυτούς της πυράκτωσης, το οποίο όμως αποσβαίνεται και με το παραπάνω με την εξοικονόμηση ενέργειας που επιτυγχάνουν.
 

 


 

 

Σεπτέμβριος 2010

 

Ένα ενδιαφέρον έντυπο στα ελληνικά (και στα αγγλικά) για ''Πράσινα Κτίρια" από την Konnex (Τεχνική έξυπνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων). Το έντυπο αυτό περιγράφει σε 20 σελίδες τα βασικά ωφέλη και τις δυνατότητες που προκύπτουν σε κτίρια επό τις εφαρμογές και τις δυνατότητες της τεχνικής ΚΝΧ. Περιγράφει επίσης τις εμπειρίες, τις σκέψεις και τις θέσεις διάσημων μηχανικών και αρχιτεκτόνων σχετικά με τα ''Πράσινα Κτίρια''. Η μετάφραση στα ελληνικά έγινε με πρωτοβουλία και προσπάθεια των συνεργατών της e-dreams και ιδιάιτερα του κ.. Γιώργου Τάτση.
Το έντυπο είναι διαθέσιμο στο site της Konnex, στο site της e-dreams και εδώ βέβαια, σε αρχείο Acrobat με μέγεθος 1,8ΜΒ
 

 

 

 


 Απρίλιος 2010
Νέα έκδοση του λογισμικού ΕΤS για την τεχνική ΚΝΧ των έξυπνων ηλεκτρικών εγκαταστάσεων. Η Κonnex παρουσίασε στην έκθεση Light + Building την 4η έκδοση του ΕΤS. Το ΕΤS εξελίσετε και βρίσκεται στην 4η έκδοση του.
Η Konnex δίδει την δυνατότητα δοκιμής της νέας έκδοσης του γνωστού λογισμικού για τα έξυπνα κτίρια σε demo έκδοση σε όσους ενδιαφέρονται.
Η εισαγωγή της 4ης έκδοσης στην αγορά προβλέπεται για το Φθινόπωρο 2010.

 

 

 


Ιούλιος 2009
Νέοι ηλεκτρονικοί μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας για οικιακή χρήση από το 2010 στην Γερμανία: Με δυνατότητες άμεσης τηλεανάγνωσης και δημιουργίας στατιστικών
χρήσης απο το εσωτερικό του σπιτιού.
Από τον Ιανουάριο 2010 όλοι οι μετρητές ηλεκτρικής ένέργειας για οικιακή χρήση που θα τοποθετούνται στην Γερμανία σε νέες εγκαταστάσεις θα είναι ηλεκτρονικοί. Οι δυνατότητες των νέων αυτών μετρητών είναι πολλές και ενδιαφέρουσες. Η πλέον εμδιαφέρουσα κατά την γνώμη του υπογράφοντα θα είναι η δυνατότητα που δίδεται στον καταναλωτή να ελέγχει κάθε στην στιγμή την κατανάλωση του άρα και το κόστος της ενέργειας που καταναλώνει από το εσωτερικό της κατοικίας του. Οι πληροφορίες αυτές μπορούν θα μεταδίδονται από τον μετρητή προς την κατοικία είτε μέσω του δικτύου (της παροχής) ή ασύρματα με την τεχνική ΚΝΧ-funk.
Ο καταναλωτής θα μπορεί (αν θέλει βέβαια) να λαμβάνει τις πληροφορίες για την ενέργεια που καταναλώνει μέσω του υπολογιστού του (με ειδικό modem) ή μέσω ενός ειδικού panel.
(Πηγή: Περιοδικά Elektropraktiker & der Electro- und Gebaeudetechniker)


 Ιούλιος 2009
Δημιουργία προδιαγραφών για θέσεις φόρτισης ηλεκτρικών αυτοκινήτων
Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα φαίνεται να έχουν λαμπρό μέλλον. Στην Ευρώπη ξεκίνησε η διεργασία για την δημιουργία προδιαγραφών για τις θέσεις φόρτισης τους, για ίδιωτική αλλά και για δημόσια χρήση. Εκτός από την τυποποίηση του τρόπου σύνδεσης του αυτοκινήτου, τα μέτρα προστασίας από ηλεκτροληξία και πυρκαγιά και τον τρόπο μέτρησης, αυτές που θα προορίζονται για δημόσια χρήση προβλέπεται να έχουν δυνατότητα αγοράς ή χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας με προπληρωμένη ή με πιστωτική κάρτα.
(Πηγή: Περιοδικό Elektroptaktiker 07.2009)


 

 
Φεβρουάριος 2009
Σταδιακή κατάργηση των λαμπτήρων πυρακτώσεως
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να απαιτήσει τον καθορισμό μίνιμουμ ορίων οικονομικότητας των λαμπτήρων οικιακής χρήσης. 
Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή εξαφάνιση των από την ευρωπαϊκή αγορά.
Η πρώτη φάση θα αρχίσει να ισχύει κιόλας από την 1 Σεπτεμβρίου 2009:         
Από αυτήν την ημερομηνία αυτή και μετά δεν θα επιτρέπεται να πωλούνται πλέον οι ματ λάμπες πυράκτωσης σε όλα τα μεγέθη. Επίσης από τότε θα πρέπει να σταματήσει η διάθεση των διαφανών λαμπτήρων με ισχύ από 100 W και άνω.
Χρόνο με τον χρόνο μέχρι το 2012 θα καταργηθούν και άλλοι τύποι λαμπτήρων  πυράκτωσης.
Το  2013 έχει προγραμματιστεί να γίνουν αυστηρότερα τα κριτήρια οικονομικότητας για όλα τα είδη των λαμπτήρων συμπεριλαμβανομένων και των λαμπτήρων εξοικονόμησης ενέργειας.
Το 2016 θα λήξει και η χρήση των λαμπτήρων/σποτ αλογόνου της κατηγορίας οικονομικότητας C.  (πηγή: Περιοδικό Elektropraktiker 01.2009)

 

 

  
 

Powered by CMSimple_XH | Template by Ellis.gr